Kadınlarda hormonal, psikolojik ve fizyolojik açıdan değişiklerle birlikte seyreden en önemli yaş dönemlerinden biri olan menopozda; vücudun Östrojen düzeylerinin azalmasına bağlı olarak menstruasyon düzensizlikleri görülerek doğurganlığın kaybı ortaya çıkmaktadır.
Menopozun beslenmeye dair semptomlarından en önemlisi ağırlık kazanımıdır. Ağırlık kazanımının nedeni menopozdaki kas kaybıdır.
Yaşlanma belirtilerinin önüne geçilmesi için, Telomerlerin uzatılmasında beslenme ve yaşam kalitesinin rolü büyüktür. Bu nedenle menstruasyonun kesilmesini takiben , kişilerin günlük aldıkları kalori miktarını belirlemeleri ve aktivitelerini sürdürebilir frekans ve derecede yapmayı planlamaları gerekmektedir.
Bir diğer önemli semptomu ise osteoporoz olup, beslenmede kalsiyum ve D vitamini kaynaklarına yer verilerek kemik sağlığının düzeltilmesine yardımcı olunmalıdır.
Kalsiyumdan zengin besinlerden hergün 2-3 porsiyon tüketilerek alkol ve kafein alınımı azaltılmalı, kas güçlendirme aktiviteleri yapılmalı, yağ ve aşırı tuz içeren besinlerden uzak durulmalıdır.