Tıbbi Beslenme Tedavisi; bireyin beslenme durumunu değerlendiren ve sağlık durumuna göre kişiselleştirilmiş bir beslenme planı sunulması amaçlanan beslenme temelli bir tedavidir. Ayrıca oluşabilecek hastalıkların önlenmesinde de etkisi oldukça fazladır.
Tıbbi beslenme tedavisinin uygulanması birbirini izleyen basamaklardan geçer. Öncelikle danışan kişinin beslenme durumunun değerlendirilmesi yapılır.
Bu adımda bireyin beslenme durumu ve ilgili sağlık koşulları hakkında bilgi toplanır. Bu bilgilerin elde edilmesinde;
Antropometrik ölçümler ( Vücut ölçüleri) : Boy, ağırlık, vücut bölümlerinin ölçüleri ( bel,karın, kalça üst bacak ve üst kol çevreleri ) uygun ekipmanlar kullanılarak kayda alınır.
Biyokimya ( kan ve idrar testleri ) : Glukoz, HbA1c, Kolesterol, vitaminler, mineraller, tam kan sayımı gibi beslenmeden etkilenebilen parametreler değerlendirilir.
Beslenmenin Değerlendirilmesi : Ortalama günlük kalori alımı, günlük beslenme alışkanlıkları , ailesel beslenme alışkanlıkları, yemek pişirme yöntemleri ve besinlerin kaliteleri göz önüne alınır.
Diğer Faktörler : Koku veya tattaki değişiklikler, yutma güçlükleri, gıda intoleransları ve tat tercihleri gibi ölçütler belirlenir.
Ayrıca kişinin var olan hastalıklarının saptanıp, yapılacak olan beslenme programının içerisinde bu hastalıkların beslenme tedavisine de yer verilmesi oldukça önemlidir. Yetişkinlik dönemi görülebilecek hastalıklar:
Obezite: Bu tip kişilerde yapılacak olan tıbbi beslenme tedavisi; kilo kaybının sağlanarak, ideal kiloya gelinmesi ve beraberinde görülebilecek hastalıklardan kaçınılması bakımndan önemlidir.
Şeker Hastalığı: Glukoz düzeyinin ayarlanması ve kontrolü ve ileride görülebilecek komplikasyonların önlenmesi için tıbbi beslenme tedavisi uygulanmalıdır.
Kalp Damar Hastalığı: Kişide var olan kolesterol yüksekliği veya hipertansiyon gibi kalp damar hastalıklarının tedavisinde tıbbi beslenme tedavisinin rolü büyüktür.
Sindirim Sistemi Hastalıkları: Gastroözofageal reflü hastalığı, çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı , irritabl bağırsak sendromu ve kısa bağırsak sendromu veya ileri kabızlık gibi durumlarda tıbbi beslenme tedavisinin doğru planlanması hastanın sağlık ve konforu açısından önemlidir.
Karaciğer ve Böbrek Hastalıkları: Vücutta, önemli organlarımızdan olan karaciğer ve böbreğe ait tüm hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisinin uygulanması gereklidir.
Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi; bireysel ihtiyaçları ve sağlık koşullarını göz önünde bulunduran terapötik bir yaklaşım olarak, kronik sağlık sorunlarının yönetilmesinde değerli bir araçtır.